KIBRIS DAVAMIZIN KARARLI SAVUNUCULARINDAN EMEKLİ BÜYÜKELÇİ TUGAY ULUÇEVİK GAZETEMİZ YAZARLARINDAN SABAHATTİN İSMAİL’E GÖNDERDİĞİ MEKTUPTA VE TÜRKİYE’DE YAYINLANAN YENİÇAĞ GAZETESİNE VERDİĞİ DEMEÇTE, TÜRKİYE VE KKTC’DE KRİTİK BİR DIŞ POLİTİKA SÜRECİNDEN GEÇİLDİĞİNİ, BAZI KAVRAMLARI KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKTİĞİNİ BİLDİRDİ.
ULUÇEVİK SON DÖNEMDE SİYASİ EŞİTLİK KAVRAMININ GÜNDEME GETİRİLMESİNİ ANLAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKTİĞİNİ SÖYLEYEREK “ACABA SİYASİ EŞİTLİK KAVRAMINI KULLANANLAR BUNUN ANLAMINI VE BERABERİNDE GETİRECEĞİ SONUÇLARI BİLİYORLAR MI? DİYE SORDU.
“Önce eşitlik diyenler acaba bu kavramın BM çerçevesinde ne anlama geldiğini,nasıl tarif edildiğini biliyorlar mı? BM’nin öngördüğü siyasi eşitlikte kelimenin tam anlamıyla ‘federasyon’ bile ortaya çıkmaz. Bu yaklaşım işin kolaycılığıdır.” diyerek sözlerini sürdüren deneyimli diplomat Uluçevik uyardı;
“ÖNCE ‘SİYASİ EŞİTLİK’ DEMEK BİR NEVİ ‘YEREL ÖZERKLİK’ FORMÜLÜNE RAZI OLMAK DEMEKTİR”
KAVRAMLARA DİKKAT!
Kavramları kullanmadaki zafiyetimiz, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın yokluğunda maalesef günümüzde daha da belirginleşerek devam etmektedir. diye sözlerini sürdüren Uluçevik, bu konuda hassas ve dikkatli davranılmasını yazarımız Sabahattin İsmail’e yazdığı mektupta vurguladı:
“BM Güvenlik Konseyi’nin kararlarında (BMGS Raporlarında) tarif edilen ‘siyasî eşitlik’ ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin’ iki toplumu arasındaki ‘siyasî eşitliktir.’ Bunun içindir ki, ben KKTC’deki ve Türkiye’deki demeçlerde ne zaman ‘iki devletli’ çözüm ve ‘siyasî eşitlik temelinde çözüm’ sözü kullanılsa bunun ‘iki bağımsız ve egemen devletli çözüm’ veya ‘iki bağımsız ve egemen devlet arasındaki siyasî eşitlik’ olduğu şeklinde söylenmesi gerektiği üzerinde duruyorum.”
“‘Egemenliğin’ kaynağını ve dayanağını oluşturan ve KKTC’nin Bağımsızlık Bildirgesi’nde 69 defa zikredilmiş bulunan ‘KKTC halkı’ kavramının yerini maalesef ‘Kıbrıs Türk’ü’ kavramı almıştır. Günümüzde giderek sıklıkla tekrarlanır olmuştur.Kıbrıs Türk halkı kendisini veya Türkiye Kıbrıs Türk halkını ‘halk’ olarak zikretmezse, o zaman Kıbrıs Türk halkına bırakınız ‘egemenliği’, 1960’daki ‘toplum’ statüsü bile fazla görülür.”
“Türkiye’de TV programlarında KKTC isminin yerine ‘Kıbrıs’ kavramının kullanıldığına şahit oluyorum. Zaman zaman KKTC vatandaşlarıyla söyleşi yapıldığı veya haberlerde KKTC vatandaşlarına muhabirler tarafından mikrofon tutularak soru sorulduğu oluyor. KKTC vatandaşları da çoğunlukla ‘Kıbrıs’ sözünü dile getirmektedirler. Bu Rum-Yunan ikilisinin istediği bir söylemdir.”
“KKTC’ne resmî ziyarete çıkılırken havaalanı demeçlerinde ‘Kıbrıs’a’ gidiyorum diyenler az değildir.TV hava durumu raporlarında ‘Kıbrıs’ta hava’ denilip KKTC’deki hava hava durumu verilmektedir.
Sözün kısası Kıbrıs politikasının uygulanmasında hedeflerimiz bakımından kullanılması gereken dil, terminoloji bakımından KKTC ile Türkiye arasında söylem birliği sağlanması bana göre hayatî önemdedir.
Uygun kavramları belirlemek için gerekirse çalıştay, seminer vs. düzenlenir. Sonra bu kavramlar basın yayın organlarında tekrarlana tekrarlana halka mal edilir.”