4 Mart 1964’te BM Güvenlik Konseyi’nde(BMGK) alınan 186 nolu karar çerçevesinde adada sadece 3 ay için konuşlandırılan, ancak 27 Mart 1964 tarihinden bu yana adada bulunan Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün (BMBG-UNFICYP) görev süresi,BM Genel Sekreteri’nin 10 Temmuz’da yayınlanan dönemsel raporunun 2537 sayılı BMGK kararıyla onaylanmasının ardından 6 ay süre daha uzatıldı.
Kararın ardından Anavatan Türkiye ve KKTC Dışişleri Bakanlıkları yaptıkları açıklamalarda BMBG’nün görev yönergesinin (mandate) süresi uzatılırken, BM’nin yerleşik uygulamalarına aykırı bir biçimde, KKTC’nin rızasının alınmamasını protesto ettiler.
BMBG’NİN (UNFICYP)GÖREV SÜRESİNİN UZATILMASI KONUSUNDA KKTC’NİN MUTABAKATININ, YILLARDIR OLDUĞU GİBİ BU YIL DA, ARANMAMIŞ OLMASINA ARTIK DUR DEME ZAMANI GELMİŞ VE GEÇMİŞTİR.
HÜKÜMETİN ve MECLİS HEMEN GEREKLİ ONURLU KARARI ALMALI,KKTC’Yİ MUHATAP ALMAYAN BMBG’NİN UYGULAMALARINDAKİ YANLIŞLIĞI DÜZELTENE KADAR GÜNEY KIBRIS’TAN KKTC’YE GİRİŞLERİ YASAKLANMALI VE
UNFICYP’NIN KKTC’DEKİ KONUŞLANMASI ASKIYA ALINMALIDIR.
UNFICYP GO HOME
BM’NİN KKTC’Yİ DIŞLAYAN TUTUMU SONA ERMEDİKÇE, ADAYA GELDİKLERİ İLK GÜNDEN BUGÜNE HİÇBİR İŞE YARAMAYAN UNFICYP KKTC’YE KESİNLİKLE SOKULMAMALIDIR.
‘KIBRIS KONUSUNDA GEREKLİ ADIMLARI BEN ATARIM,YETKİ BENDEDİR’ İDDİASINDA OLAN MEŞRUİYETİ TARTIŞMALI SARAY İŞGALCİSİ CB AKINCI KONUYLA İLGİLİ OLARAK TEPKİ GÖSTERMEDİ. AKINCI SESSİZ KALMAYI TERCİH EDEREK BİRKEZ DAHA GÖREVDEN KAÇTI VE SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMEDİ…
EMEKLİ BÜYÜKELÇİ TUGAY ULUÇEVİK: “BM YERLEŞİK UYGULAMALARI İHLAL EDEREK KKTC’YE MEYDAN OKUMAKTA, DAYATMADA BULUNMAKTADIR.”
“Ortada kâğıt üzerinde sonradan telâfisi mümkün olan bir maddi ‘eksiklik’ değil, Konsey’in aldığı ‘uzatma’ kararını sakatlıkla malûl ve dolayısıyla yok hükmünde kılan ve özellikle ‘rızası’ alınmayan taraf için ‘uzatmanın’ geçersiz olması sonucunu doğuran ciddi bir ‘yerleşik uygulama’ ihlâli vardır.’Yerleşik uygulamaya’ aykırı olarak KKTC’nin mutabakatının alınmamış olması, Türkiye’ye ve KKTC’ne (Kıbrıs Türk tarafına) karşı bir ‘meydan okuma’, ‘dayatma’ demektir. Bahis konusu olan BM’nin ilgili organlarının ‘yerleşik uygulamaya’ aykırı tutumudur. Bu aykırılıkta ihmal edilmiş olan taraf da KKTC’dir (Kıbrıs Türk tarafıdır).BM’nin BMBG’nün görev süresinin uzatılmasına ilişkin uygulamalarda KKTC’ni (Kıbrıs Türk tarafının) dışlayan tutumu karşısında sadece muğlâk açıklamalarla yetinilmeyip, BMBG’nün Ada’daki görevinin sonlandırılması, hiç olmazsa en azından KKTC topraklarındaki faaliyetinin engellenmesi yönünde Türkiye’nin ve KKTC’nin kararlı ve enerjik davranmasının zorunlu olduğunu düşünmekteyim.”
E.Büyükelçi Tugay Uluçevik’in konuyla ilgili detaylı bilgi ve yorumlarına aşağıdaki bağlantı adreslerinden ulaşabilirsiniz:
http://volkangazetesikktc.com/emekli-buyukelci-tugay-ulucevik-kibristaki-bm-baris-gucunun-gorev-suresinin-uzatilmasi,ID_87254.html