AMCAOĞLU: “İÇ BORÇLANMA İÇİN ŞARTLARIN UYGUN OLDUĞU DOĞRU ZAMANDA ADIM ATILACAK”
“ROTASYON USULÜ DE OLSA TÜM ŞUBELERİMİZ ÇALIŞIYOR. MALİYE KAPANIRSA ÜLKENİN KAPILARI KAPANIR”
SUCUOĞLU: “MAAŞ KATKISI İÇİN BUGÜN 17.00 İTİBARIYLA 22 BİN 766 KİŞİ BAŞVURDU”
OĞUZ: “ÜRETMEYEN TOPLUMLARIN YOK OLACAĞINI YAŞAYARAK ÖĞRENDİK, ÜRETİM ŞART”
Lefkoşa, 21 Nisan 20 : Meclis Genel Kurulu’nun “Covid 19 salgını ve önlemlerin değerlendirilmesi” gündemli toplantısında milletvekillerinin dile getirdiği görüşler ve yönelttiği soruları, ilgili bakanlar yanıtladı.
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun ardından kürsüye gelen Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, sürecin nasıl devam edeceğini kimsenin kestiremediğini belirterek normalleşmenin ne zaman başlayacağının ülkelere göre değiştiğini kaydetti.
Ülkede sağlık anlamında alınan tedbirlerin diğer birçok ülkeye bakılınca memnuniyet verici olduğunu ifade eden Amcaoğlu, işin ekonomik ve mali boyutunun da önem taşıdığını söyledi.
Hükümetin açıkladığı pakette üç aylık bir yansıma görülebileceğini kaydeden Bakan Amcaoğlu, günün sonunda 3.5 milyarlık bir finansmana ihtiyaç duyulacağını, günü geldiğinde iç borçlanmaya da gidilebileceğini ifade etti.
İç borçlanma için şartların uygun olduğu doğru zamanda adım atılacağını kaydeden Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, “Maliye Bakanlığı’nın tüm birimlerine teşekkür ederim. Eğer ilk günden itibaren kapılarımızı açık bırakmasaydık bugün bu koltuklarda oturamayacaktınız. Rotasyon usulü de olsa tüm şubelerimiz çalışıyor. Maliye kapanırsa ülkenin kapıları kapanır” dedi.
Amcaoğlu, personeline ve bu süreçte çalışan herkese teşekkür etti.
SUCUOĞLU
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, ülkenin ve dünyanın içinde bulunduğu, kimsenin önceden öngörüde bulunamayacağı bir krizle iç içe olduklarını belirterek, en güçlü ülkelerin dahi büyük sıkıntılar yaşadığını söyledi.
Sucuoğlu, KKTC’de de sıkıntıların kendini gösterdiğini belirterek, 2017-18’de şehir hastanesi projesine karşı çıkışları anımsadığını kaydetti ve Türkiye’nin dünyada örnek gösterilen sağlık sunumu yaptığını, bunu şehir hastaneleri sayesinde yapabildiğini belirtti.
Sucuoğlu, üç haftadır görevlendirilen beş müsteşarın maaş katkısı konusunda ciddi bir hazırlık sürdürdüğünü, bugün saat 17.00 itibarıyla İhtiyat Sandığı web sitesi üzerinden 22 bin 766 başvuru yapıldığını açıkladı.
15 Mart’ta sigorta kaydı bulunan, aktif çalışan ve halen KKTC sınırları içinde olan kişilerin bu destekten yararlanabileceğini vurgulayan Faiz Sucuoğlu, başvurunun nasıl yapılabileceğiyle ilgili de bilgi verdi.
Bakan Sucuoğlu, hükümetin ikinci açılımını 11 Mayıs’ta İhtiyat Sandığı’nda yapacağını, 45 bin insana 2 bin TL’lik katkı verileceğini belirtti.
Sosyal Hizmetler Dairesi’nin polisle irtibatta olduğunu, son 5-6 haftada aile içi şiddette artış olmadığını söyleyen Sucuoğlu, işten çıkarmanın minimal ölçüde tutulması ve işin korunmasında bakanlığa düşen görevlerin de yerine getirildiğini söyledi.
“İşçinin hakkını yedirmeyiz, bu insanlar alın terleriyle çalışıyor” diyen Sucuoğlu, çalışanların kayıtlı olmasının öneminin bu süreçte daha iyi algılandığını vurguladı. Sucuoğlu, güneyde çalışan bin civarı kişiden 250’sinin hiçbir katkı alamadığını, Sosyal Hizmetler Dairesi vasıtasıyla bu kişiler için bir yardım yapılacağını bildirdi.
OĞUZ
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, toplumun temel ihtiyacı olan besin üretiminin devam ettiğini, bunun önemini sözle değil yaşayarak öğrendiklerini söyledi.
“Üretmeyen toplumların yok olacağını yaşayarak öğrendik, üretim şart” diyen Dursun Oğuz, sektörlere kolaylıklar sağladıklarını anlattı.
Oğuz, üretici sektörlerin devam etmesi için gerekli tedbirleri aldıklarını kaydederek virüsten sonra narenciyede fiyatların gerilediğini, bakanlığın teşvik müdahalesiyle 60 bin ton rekolte beklenen sektörde mayıs ayında her şeyin yolunda olacağını ifade etti. Sektörde büyük bir darbenin önüne geçildiğini kaydeden Oğuz, enginarda da benzer bir fiyat düşüşü yaşandığını kaydetti.
Hastalığın görüşmesiyle ülkede arz- talep dengesinde bozulma olduğunu kaydeden Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, gerekli planlamaları yaptıklarını, şu anda ülkede üretimi olan ürünlerin ithalatını yasakladıklarını vurguladı.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, şu anda maksimum 470 ton süt üretildiğini ve günlük 120-130 ton süt fazlası olduğunu kaydederek üreticilere süt bedeli olarak ayda 36 milyon TL ödendiğini anlattı.
Türkiye’yle yapılan anlaşmayla ihtiyaç fazlası süt ürünlerinin ihraç edildiğini, yakında Arap ülkelerine süt ürünleri ihracatı planlandığını belirten Oğuz, Erhan Arıklı’nın yerinden sorusu üzerine süt alamadığı için şikayetçi olan bir firmanın talebinin sistemi bozacağı için karşılanmadığını, bu konuda ne olacağının hukuk sürecinin sonunda belli olacağını söyledi.
Dursun Oğuz, milletvekillerinin yerlerinden yönelttiği soruları da yanıtladı. Bu sırada zaman zaman tansiyon yükseldi.