Güney Kıbrıs’ta yayınlanmakta olan Cyprus Mail Gazetesi ‘Görüşümüz’ sütununda, Pazartesi günü Kahire’de imzalanan enerji anlaşmalarına rağmen Kıbrıs gazı için hala kesinlik olmadığını, ihtiyatla yaklaşılmasının gerektiğini okuyucularıyla paylaştı.
Mısır'la imzalanan son enerji anlaşmalarına yönelik medya ve siyasi tepkilerin, başkanlık sarayının bu anlaşmaların öneminden bahsetmek için gösterdiği hevesli çabalara rağmen, anlaşılır bir şekilde sessiz kaldığına dikkat çeken Cyprus Mail Gazetesi aldığı her karara büyük anlamlar yükleme eğiliminde olan GKRY Başkanı Hristodulidis'e göre Pazartesi günü 'tarihi' bir gündü.
Anlaşmanın imzalandığı ‘tarihi günün’ çok iyi bir nedenle neredeyse fark edilmediğini, Kıbrıs'ta etkili olamadığını ortaya koyan gazete hiçbir sonuç alınamayan 10 yılı aşkın sürede enerji planları, beyanlar, anlaşmalar ve ittifaklardan sonra, Kıbrıs’lı Rumların Kıbrıs MEB'indeki doğal gaz rezervleri hakkında duydukları hiçbir şeye inanmamalarının tamamen haklı dayanağı olduğunu, Anastasiadis döneminde hükümetin enerji işbirliğine yönelik üçlü ittifakların, enerji alanında elle tutulur hiçbir şey üretmeyerek, reklam gösterisinden başka bir şey olmadığının kanıtladığını belirtti.
“Doğal gazın çıkarılması ile ilgili nihai yatırım kararını petrol şirketleri verecek”
“Mısır'la yapılan anlaşmaya, hükümetin olumlu söylemlerine rağmen büyük bir ihtiyatla yaklaşılmalıdır. Son 10 yılda yapılan pek çok açıklama ve görkemli planların hiçbiri hayata geçirilmedi.”
Pazartesi günü bir anlaşma ve bir mutabakat zaptının imzalandığı bilgisini aktaran Cyprus Mail, enerji analisti Charles Ellinas’a göre 'ev sahibi ülke anlaşmasının' bağlayıcı olduğunu,ENI’nin Blok 6'dan gaz çıkarmaya karar verdiği anda sahalardan elde edilecek doğal gazın sıvılaştırılmak ve ihraç edilmek üzere Mısır'ın Damietta liman kentindeki LNG terminaline götürülebileceği anlamına geldiğini yazdı.
Diğer taraftan Kıbrıs, Mısır ve Chevron liderliğindeki Blok 12'deki Afrodit sahasının ruhsatına sahip şirketler tarafından imzalanan Mutabakat Zaptının, "sahadan gelecek doğal gazın etkin bir şekilde ticarileştirilmesi için bir çerçeve oluşturduğunu", ne var ki analist Ellinas'ın belirttiği üzere bu memorandumun bağlayıcı olmadığını ve nihai yatırım kararının Chevron'a bağlı olduğunu; Chevron’un Afrodit gazının etkin bir şekilde ticarileştirilmesinin ekonomik olarak mümkün olmadığına karar verebileceğini aktardı.
Bu durumun hükümetlerin petrol şirketlerine neredeyse tamamen bağımlı olduğunu gösterdiği görüşünü paylaşan Cyprus Mail,Kıbrıs MEB'indeki ilk doğal gaz keşfinden yaklaşık 13 yıl sonra henüz gaz çıkarılmamış olmasının nedenin de bu olduğu tespitini aktardı ve Pazartesi günkü anlaşma ve mutabakat zaptına rağmen bunun gerçekleşmesi için birkaç yıl daha geçmesinin gerekebileceği uyarısında bulundu.
Mail son olarak şu görüşlere yer verdi: “Gerçek şu ki, Mısır'la yapılan anlaşmaya bile, hükümetin olumlu söylemlerine rağmen, büyük bir ihtiyatla yaklaşılmalıdır, çünkü şimdiye kadar Mısır'la olan enerji işbirliğimiz güzel sözler dünyasında sıkışıp kalmıştır. Son 10 yılda yapılan pek çok açıklama ve görkemli planların hiçbiri hayata geçirilmedi. Umarım Pazartesi günkü anlaşma bu eğilimi tersine çevirir.”